'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen

De gesprekken tussen ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in Berlijn over de situatie in Oekraïne zijn afgelopen.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin noemde de gesprekken, die bijna 5 uur duurden, "moeilijk". "Om dingen in beweging te zetten, moet je veel langer dan 5 uur in gesprek gaan", aldus Klimkin in de nacht van zondag op maandag op Twitter.

Maandag of dinsdag zal worden bepaald in welke vorm de gesprekken een vervolg krijgen, zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken na afloop.

Steinmeier zei dat er sprake was van vooruitgang. Hij had het over "open gesprekken". De minister bespraken een mogelijk staakt-het-vuren en humanitaire hulp voor de burgers in Oost-Oekraïne. "Ons doel is een staakt-het-vuren en het voorkomen van nieuwe slachtoffers", aldus Steinmeier volgens Russische media.

Bij de gesprekken waren behalve Klimkin en Steinmeier ook de Russische minister Sergej Lavrov en de Franse Laurent Fabius aanwezig. Het is de bedoeling dat Oekraïne en Rusland uiteindelijk een stappenplan bedenken dat een einde moet maken aan het geweld in Oost-Oekraïne.

'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen
'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen (Foto: ANP)