Oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid Pakistan

De Pakistaanse politicus Imran Khan heeft zondag opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid totdat premier Nawaz Sharif aftreedt.

"Wij hebben vandaag besloten dat wij geen belasting meer betalen aan deze onwettige regering, geen elektriciteitsrekeningen, geen gasrekeningen", zei hij tegen duizenden aanhangers in Islamabad. De voormalige topcricketspeler, nu leider van het op twee na grootste blok in het parlement, wil dat Sharif aftreedt omdat zijn verkiezingsoverwinning in 2013 het resultaat zou zijn van fraude. Khan dreigde ook met een bezetting van het parlement als Sharif niet binnen twee dagen opstapt.

Behalve Khan beschuldigt ook de Canadees-Pakistaanse geestelijke Tahrir-ul-Qadri Sharif van verkiezingsfraude. Beiden hebben ieder apart een mars van duizenden aanhangers op Islamabad georganiseerd om het aftreden van Sharif te eisen. Met volgens de politie hooguit dertigduizend deelnemers aan elk van de twee marsen bleef de respons ver achter bij de miljoenen die Khan en Qadri hadden beloofd.

Sharif is niet van plan om op de eisen van Khan en Qadri in te gaan. De regering is wel bereid met hen te praten over eventuele hervormingen, maar alleen binnen het kader van de grondwet, zei minister van binnenlandse zaken Nisar Ali Khan.