Oekraïne wil meer hulp EU en NAVO

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin vraagt de Europese Unie en de NAVO meer te doen voor het land. Behalve politieke zou ook militaire hulp nodig zijn om de situatie in het oosten van het land onder controle te krijgen. Dat zegt Klimkin zondag in een vraaggesprek met de radiozender Deutschlandfunk.

"We hebben militaire hulp nodig. Want met die hulp zou het voor onze troepen gemakkelijker zijn om ter plaatse op te treden", aldus Klimkin. Toch is volgens de bewindsman op dit moment vooral politieke hulp belangrijk.

Oekraïne zal de situatie in het oosten van het land hoe dan ook onder controle krijgen, benadrukte de bewindsman. "Uiteindelijk gaat het niet om het militaire offensief. Het gaat om het zwijgen van de wapens. Het gaat om een vreedzame oplossing." De pro-Russische separatisten weigeren volgens Klimkin echter overleg. "Ze willen niet praten."

De EU zou Oekraïne meer moeten helpen bij het doorvoeren van hervormingen. De NAVO zou moeten helpen bij het hervormen van de Oekraïense strijdkrachten, maar ook bij terrorismebestrijding en cybersecurity. Een lidmaatschap van de NAVO is volgens hem op dit moment niet aan de orde.

De EU en de NAVO zouden bij zichzelf te rade moeten gaan wat ze moeten doen als een partij alle regels en beloften aan zijn laars lapt. Dat deed Rusland volgens Klimkin bij de annexatie van de Krim eerder dit jaar. maar ook nu in de oostelijke Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk.

In de praktijk voert Rusland volgens Klimkin een oorlog tegen Oekraïne. "Als men dan zegt: daar valt niet veel aan te doen, leidt dat toch tot de vraag hoe je dan nog kunt worden gezien als een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt."