Akkoord over inspectie Russisch konvooi

Rusland en Oekraïne hebben zaterdag een akkoord bereikt over de inspectie van het Russische hulpkonvooi dat Oekraïne wil binnenrijden. Na uren van onderhandelingen tussen douanefunctionarissen werden beide partijen het eens over de voorwaarden, zei Pascal Cuttat, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Rusland.

"De uitdaging is dat we absoluut veiligheidsgaranties van alle betrokken partijen nodig hebben voordat we in beweging kunnen komen", zei Cuttat, daaraan toevoegend dat nog onduidelijk is hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen. Het wachten is nu op toestemming van de Oekraïense regering op het formele verzoek om de lading te kunnen controleren.

Zo'n tweehonderd vrachtwagens staan sinds donderdag op ongeveer dertig kilometer van de Oost-Oekraïense grens te wachten tot ze hun naar eigen zeggen humanitaire lading naar door het conflict tussen Oekraïne en separatisten getroffen burgers kunnen brengen. Het is de bedoeling dat het Rode Kruis de hulpgoederen gaat distribueren.

Oekraïense functionarissen vermoeden dat Rusland het konvooi misbruikt om militaire steun naar de rebellen te vervoeren. De lading moet worden gecontroleerd in het Russische grensplaatsje Donetsk, zei Cuttat, ongeveer tweehonderd kilometer van de Oekraïense stad met dezelfde naam.