Assyrische PvdA'ers willen actie van Timmermans

Nu de regering heeft aangegeven dat de Islamitische Staat (IS) vermoedelijk genocide pleegt in Irak is zij verplicht te handelen. Dat schrijven vier Assyrische PvdA'ers die sinds vrijdag in hongerstaking zijn in een open brief aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Drie van hen waren raadslid in Enschede of Hengelo en een van hen, Attuya Gamri, is momenteel Statenlid voor de PvdA in Noord-Holland.

Het viertal schrijft blij te zijn dat de regering heeft aangegeven dat IS vermoedelijk genocide pleegt. "Aan de ene kant zijn wij hier erg blij mee maar aan de andere kant baart het ons zorgen omdat Timmermans dit niet overtuigend heeft gezegd." Volgens de Assyriërs mag niet worden getwijfeld of sprake is van genocide. "Het raakt ons immens als wij twijfel voelen bij Timmermans."

De vier wijzen erop dat de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en de Verenigde Naties dit woord ook gebruiken 'voor wat nu met Assyriërs en andere minderheden in Irak gebeurt'. De PvdA'ers willen nu weten wat de regering nu gaat doen. "Hoe gaat u de slachtoffers van de etnische zuivering helpen?"

Timmermans schreef vrijdag dat het vermoeden van 'zeer ernstige misdrijven' noodzaakt tot het voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp. Eerder werd al duidelijk dat Nederland parachutes, voedsel en dekens levert voor het droppen van hulpgoederen boven Irak. Ook heeft het kabinet steun uitgesproken voor acties van de Verenigde Staten en andere landen om gevluchte minderheden te beschermen. Er gaan ook stemmen op om meer te doen, maar er zijn nog geen concrete plannen.

Met de hongerstaking, die in Enschede wordt gehouden, wil de Assyrische gemeenschap de druk verhogen om in te grijpen.