Huub Stapel ziet theater niet als therapie

Voor Huub Stapel was zijn stukgelopen huwelijk een belangrijke inspiratiebron voor M/V 2, het vervolg op zijn succesvolle theatershow Mannen Komen van Mars, Vrouwen van Venus. Maar daar stopt het dan ook. "Ik wil mijn show niet zie als mijn eigen relatietherapie", zegt de acteur zaterdag in het AD.

De 59-jarige Stapel, die vorig jaar na veertig jaar scheidde van zijn vrouw, heeft absoluut geen behoefte met dat soort zaken te koop te lopen. "Ik ga niet mijn eigen gevoelsleven uitventen op het podium. Het moet een algemene herkenbaarheid zijn voor het publiek."

Dat wil niet zeggen dat zijn programma's geen heilzame werking kunnen hebben voor mensen met relatieproblemen. "Ik ken een huisarts die vijf dvd's bij me kocht van mannen Komen van Mars, Vrouwen van Venus. Gaf hij aan stellen die langskwamen en hulp nodig hadden. 'Kom maar terug als je dit bekeken hebt', zei hij. Dat had ik op de toneelschool nooit verwacht, dat mijn show een therapeutische lading zou hebben. Buitengewoon geestig."

Momenteel is hij bezig de teksten van M/V 2, dat vanaf november op de planken komt, bij te schaven. Maar eerst staat hij, vanaf zaterdagavond, nog op het podium in Soldaat van Oranje. Een megaproductie, zeker vergeleken bij zijn onemanshow. "Ik was echt verdwaald als ze me niet aan de hand hadden meegenomen", zegt de acteur. Hij speelt Van 't Sand, de adjudant van de koningin.

"Een vrij strakke rol, want je hebt te maken met het decorum rond de koningin", legt Stapel uit. "Maar ik probeer 'm zo losjes mogelijk te spelen, daar beleef ik meer lol aan."

De acteur heeft de rollen tegenwoordig voor het uitkiezen, en krijgt daarnaast allerlei privileges. "Ik krijg het beste tafeltje van het restaurant. Daar kun je toch alleen maar van genieten?"

Hij peinst er dan ook niet over om te stoppen met werken. "Ik begrijp nooit waarom acteurs met pensioen gaan. Er zijn toch ook rollen voor ouderen?"

Dan is ook een relatief kleine rol als Van 't Sand boeiend voor de veteraan. "Dit is zo'n bijzonder spektakel, die machinerie", zegt Stapel over Soldaat van Oranje. Dat met je gewoon eens in je leven meegemaakt hebben."