[EKA] Twee medailles voor Nederland op 5000 meter

Sifan Hassan en Susan Kuijken hebben Nederland twee EK-medailles gebracht op de 5000 meter. Het goud zat er echter niet in voor Hassan, eerder al de winnares van de 1500 meter. Dat ging naar de Zweedse Meraf Bahta. Hassan is de eerste vrouw ooit die op hetzelfde EK een medaille pakt op zowel de 1500 als de 5000 meter.

Hassan begon zoals gewoonlijk weer achterin, waarna ze langzaam wat opschoof naar voren. Kuijken kon uitstekend mee en hield zich vooral in het midden van de groep op.

In de eindfase begon Kuijken naar voren te schuiven, waarna ze zelfs samen met Bahta het tempo bepaalde. Hassan kwam ondertussen ook naar voren en bleef rond de vijfde plek lopen. Met minder dan één ronde te lopen leek ze de beslissende aanval te plaatsen, maar Bahta kon toch nog mee.

In de laatste bocht leek het erop dat Hassan dan toch te snel was, maar wederom wist de Zweedse de aanval te pareren. Dit keer was de koek op bij Hassan, die met 15:31,79 vier tienden van een seconde toegaf op haar concurrente. Kuijken wist daarachter in een ziedende sprint de Russische Yelena Korobkina nog te pakken voor het brons. Tussen de twee zat slechts 0,07 seconden, het kleinste verschil tussen de derde en vierde plek ooit op deze afstand tijdens een EK.

Bahta verslaat Hassan voor goud, terwijl Kuijken op de achtergrond naar het brons sprint (Foto: Getty)