[EKZ] Nederland wint teamevent open water

Het Nederlands zwemtrio, bestaande uit Ferry Weertman, Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal, heeft op het Europees kampioenschap in Berlijn goud gewonnen op de vijf kilometer open water zwemmen voor teams. Oranje kwam binnen in 55.47,8. Met deze tijd waren ze achttien seconden sneller dan Griekenland. Duitsland werd derde op 27 tellen achter Nederland.

Halverwege de wedstrijd lag het Nederlandse trio nog twee en drie seconden voor op respectievelijk Griekenland en Duitsland. Net zoals de vijf kilometer individueel is het een race tegen de klok. Ieder team van drie personen, bestaande uit minimaal één man en één vrouw, gaat apart van start en als de derde zwemmer over de finish komt wordt de klok gestopt.

Het toernooi in open water voor Oranje verloopt tot dus ver zeer goed. Van Rouwendaal en Weertman wonnen beiden al de tien kilometer en Van Rouwendaal pakte zilver op de vijf kilometer individueel. Zondag staat voor zowel de mannen als de vrouwen de 25 kilometer individueel op het programma. Schouten zal als enige Nederlander in actie komen.

Maandag zal het Europees kampioenschap voor de langebaanzwemmers beginnen. Weertman en Van Rouwendaal zullen ook aan dat toernooi acte de presence geven.