Duitse geheime dienst luisterde Clinton af

De Duitse geheime dienst BND heeft ten minste eenmaal een telefoongesprek van de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Cinton afgeluisterd. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag.

De Duitse regering zou daarnaast opdracht hebben gegeven een NAVO-bondgenoot af te luisteren. De krant ontdekte de afluisterpraktijken na bestudering van documenten die door een spion bij de BND aan de CIA waren doorgespeeld.

De informatie slaat de Duitse regering het zwaard van morele verontwaardiging uit handen. Ook de Duitsers blijken immers bondgenoten af te luisteren. Vorig jaar ontstond nog een rel toen bleek dat de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse geheime dienst was afgetapt.

Bronnen bij de Duitse regering ontkennen dat er sprake was van stelselmatig afluisteren, aldus de SZ. Bovendien zou het afluisteren van Clinton per ongeluk zijn gebeurd. Een transcript van het telefoongesprek werd nadien echter niet vernietigd. Dat dit niet gebeurde, was 'dwaasheid', zei een lid van de regering tegen SZ. CIA-spion Markus R. kopieerde het transcript en overhandigde dit aan zijn Amerikaanse broodheren.

In de zomer van 2013 werd besloten dat het afluisteren van Amerikaanse politici gestaakt moest worden. Afgetapte berichten moesten ongelezen vernietigd worden.

Tussen de documenten van R. bevond zich ook een lijst met landen die door de BND bespioneerd mochten worden. De Verenigde Staten stonden hier niet op, maar wel een ander lid van de NAVO.