Limburgse boeren willen geld zien van waterschap

Het waterschap Peel en Maasvallei heeft schadeclaims ontvangen van 24 Limburgse landbouwbedrijven. De boeren willen geld zien voor de schade die hun gewassen hebben opgelopen door de hevige regenval in de afgelopen weken. Dat meldt de NOS vrijdag.

De bedrijven vinden volgens de omroep dat het waterschap te weinig heeft gedaan om de wateroverlast te beperken. Veel akkers zijn drassig geworden door de aanhoudende regen. De boeren zijn bang dat daardoor een groot deel van hun oogst verloren gaat. De schade zou meer dan een miljoen euro bedragen.

Peel en Maasvallei spreekt van overmacht door een ongebruikelijke zomer, met extreme neerslag. "Normaal is er rond deze tijd droogte. Nu is de grond verzadigd met water", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Het waterschap stelt verder alles gedaan te hebben om de overlast te beperken. Peel en Maasvallei liet woensdag al weten dat de wateroverlast als gevolg van de 'extreme' hoeveelheden neerslag aanhield ondanks alle maatregelen, zoals extra maaien en het verlagen van de stuwen. Het waterpeil in beken bleef daardoor onverminderd hoog en de grond verzadigd.