Oekraïense grenswachters inspecteren konvooi

Oekraïense grenswachters en douanebeambten zijn vrijdag volgens de regering in Kiev begonnen met inspecteren van een Russisch konvooi dat bij Donetsk aan de grens geparkeerd staat met hulpgoederen. De lading wordt bekeken in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Internationale Comité van het Rode Kruis, liet een woordvoerder van de grenswacht weten.

Russische media melden dat Rusland bereid is alle noodzakelijke documenten te overleggen en de vracht over te dragen aan het Rode Kruis. Vertegenwoordigers van Russische hulporganisaties gunden ook journalisten die met het konvooi uit Moskou zijn meegereisd een kijkje in willekeurige vrachtwagens. De journalisten zagen onder andere flessen water, balen boekweit en draagbare generatoren.

De ruim tweehonderd met wit zeil afgedekte Russische vrachtwagens staan sinds donderdag geparkeerd bij Kamensk-Sjachtinski, op zo'n 28 kilometer van de grens. Het grootste deel van de grens in dit deel van Oost-Oekraïne wordt beheerst door pro-Russische separatisten.

Volgens eerdere afspraken zouden de hulpgoederen via een door de Oekraïense regering beheerste grensovergang bij Charkiv worden vervoerd. Maar Rusland stuurde het konvooi zuidelijker.

Oekraïne is beducht dat het Russische konvooi een dekmantel is voor een militaire inval ter ondersteuning van de separatisten in Loehansk en Donetsk. Het dreigde alle noodzakelijke middelen in te zetten om het konvooi tegen te houden als de lading niet vooraf door Oekraïense functionarissen en het Rode Kruis mocht worden geïnspecteerd.

De spanning werd nog vergroot doordat vrijdag bij het geparkeerde hulpkonvooi twaalf Russische pantserwagens opdoken.

Verslaggevers van de Engelse kranten The Guardian en The Telegraph berichtten eerder dat een ander konvooi van 23 pantserwagens en ondersteunende voertuigen met Russische kentekens donderdagavond door een gat in het hek aan de grens Oekraïne was binnengereden.