Dijksma deelt groenten en fruit uit in ministerraad

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft vrijdagochtend groenten en fruit van Nederlandse bodem uitgedeeld in de ministerraad. De bewindsvrouw wil de Nederlandse boeren en tuinders steunen, zo zei ze voorafgaand aan de ministerraad met een doosje Hollandse producten in de hand.

"Op een dag als vandaag willen we onze boeren en tuinders een hart onder de riem steken", zei de bewindsvrouw. Vanwege de Russische ban op Europese producten ondervinden zij 'grote problemen'. "In de Europese Unie is donderdag op aandringen van Nederland besloten maatregelen te nemen. In de ministerraad bespreken we hoe wij als kabinet eventueel verder nog actie ondernemen."

Dijksma zei dat het nog te vroeg was om vooruit te lopen op bedragen. Ze benadrukte dat ook de zuivelsector flinke klappen krijgt door de Russische boycot . Op heel korte termijn zullen de maatregelen aangekondigd worden.

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) liet donderdag al wel weten forse compensatie vanuit de Europese Unie te verwachten voor de boeren en tuinders. Door de Russische boycot, die volgde op Europese sancties tegen Rusland, is een overschot ontstaan op de Europese markt. De prijzen zijn daardoor enorm gedaald.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet vrijdag weten dat de Russische boycot exporteurs 'nauwelijks' raakt. Van de vierduizend bedrijven die in 2013 handel voerden met de Russen, wordt niet meer dan een tiende direct geraakt door de sancties.