Gemoederen bedaren in Ferguson

Na vier dagen en nachten van felle protesten lijken de gemoederen in de Amerikaanse stad Ferguson te bedaren. Inwoners waren woedend over het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener door een politieagent, en de inzet van de lokale politie met militaire uitrusting om de protesten te onderdrukken gooide alleen maar olie op het vuur. Na de beslissing van gouverneur Jay Nixon om de ordehandhaving in handen van de politie van de staat Missouri te leggen, keerde de rust donderdagnacht enigszins weer.

"Het enige wat zij deden was naar ons kijken en traangas afschieten", vatte de 41-jarige Pedro Smith het optreden van de politie van St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is, van de afgelopen dagen samen. "Dit is totaal anders. Nu worden wij met respect behandeld."

Eerder donderdag sprak president Barack Obama zich voor het eerst uit over de rellen in Ferguson, een stad met 21 duizend, overwegend zwarte inwoners en een bijna uitsluitend uit blanken bestaand politiekorps. Obama zei dat er 'geen excuus' was voor geweld tegen de politie, noch van agenten tegen vreedzame demonstranten.

Gouverneur Nixon gaf een zwarte politieofficier, Ron Johnson de leiding over de ordehandhaving in Ferguson. "Wij zijn er om te dienen en te beschermen, niet om angst in te boezemen", zei Johnson, die Ferguson en omgeving goed kent.

Johnson en verscheidene andere politie-officieren en beleidsmakers liepen donderdagavond mee met betogers die tegen het optreden van de politie demonstreerden. Verschillende mensen stopten om hem en anderen de hand te schudden en zelfs te omhelzen. Rond de mars heerste een bijna feestelijke atmosfeer. Toen het avond werd - een tijdstip waarop in de voorgaande dagen de atmosfeer grimmig werd - waren er geen geüniformeerde agenten te zien.