'Xenofobe Fortuyn had veel feestjes gebouwd'

Icoon PolitiekAls Pim Fortuyn ooit in de Tweede Kamer was gekomen, of premier was geworden, had hij de Haagse contreien na een paar jaar al voor gezien gehouden. Dit beweert althans Ari Versluis, fotograaf en intieme vriend van de in 2002 doodgeschoten politicus. Versluis doet zijn uitspraken in het magazine Nieuw Rotterdam, een maandblad van Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal en zijn vrouw Mieke van der Linden.

Fortuyn had volgens Versluis xenofobische trekjes; hij was bang voor alles wat hem vreemd was. Als de twee samen in 'gekleurde delen' van Rotterdam gingen winkelen, was Pim "arrogant, angstig en analyserend." In een Afrikaanse wijk van Parijs gebeurde volgens Versluis hetzelfde. "Hij verstarde als een idioot. Zo van je moet heel dicht bij me blijven, het wordt gevaarlijk en we moeten hier wel doorheen."

Fortuyn noemde Versluis zijn grote liefde. Volgens de fotograaf zou de flamboyante politicus het volgende over het premierschap hebben gezegd: "Nou dan doen we dat een jaar en dan moet er dit en dat gebeuren en dan gaan we heel veel feesten bouwen, een paar wetten er doorheen jassen en het Catshuis verbouwen." Versluis vond Fortuyn "veel te hedonistisch" om in de politiek te blijven. "Hij was van: nu wil ik wijn drinken, dikke sigaren roken en van bil".


Partyanimal Pim


Met dank aan fysiootje en Iraqi_Lion voor de submit.