VVD: bewapen Koerden tegen opmars IS

De Europese Unie moet de Koerden in Irak bewapenen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Het is gezien de opmars van de terreurorganisatie de meest effectieve manier om de opmars van de extremisten te stuiten en bevolkingsgroepen te beschermen. Dat stelt coalitiepartij VVD donderdag, vooruitlopend op overleg over IS in de Europese Unie vrijdag.

De VVD wil daar wel strenge voorwaarden aan verbinden. "De geleverde wapens van vandaag kunnen morgen immers in handen vallen van strijders van ISIS", zegt Kamerlid Mark Verheijen. "Deze wapens zouden alleen geleverd mogen worden met instemming van de Iraakse overheid. Als de EU deze lijn van bewapening kiest dan moet ook voorkomen worden dat de wapens niet in handen komen van ISIS."

Verheijen wil in elk geval dat de Europese Unie veel meer maatregelen neemt. "Tot nu toe blinkt de EU uit in afwezigheid op dit thema en dat komt slagkracht niet ten goede. Nederland moet samen met de partners blijven kijken naar mogelijkheden om de humanitaire nood te verlichten en de opmars van ISIS te stoppen."

Het kabinet liet eerder op de dag weten militaire steun aan de Koerden niet uit te sluiten, zo schreef minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen over de opmars van de Islamitische Staat in Irak.