Kamp: economisch herstel zet door

De nieuwste cijfers over de economie tonen aan dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat laat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag weten in een reactie op de raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau becijferde dat de economie in het tweede kwartaal is gegroeid met een half procent, na krimp in het eerste kwartaal.

"Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economisch herstel doorzet", stelt Kamp. "De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van de recente geopolitieke ontwikkelingen."

De economische groei is vooral te danken aan de aantrekkende export, maar ook namen de bedrijfsinvesteringen en de consumenten bestedingen aan duurzame goederen toe. Het aantal banen neemt weliswaar nog steeds af, maar de krimp wordt kleiner. Samen met de stijging van het aantal uitzenduren duidt dit volgens Kamp op een langzaam herstel van de arbeidsmarkt.