Geen strafzaken in Almere wegens ruzie met politie

Bij de rechtbank in Almere worden vanaf volgende maand geen straf- en familiezaken meer behandeld vanwege een conflict met de politie over de parketpolitie. Die is vanaf 1 september niet meer aanwezig bij zittingen in de Flevolandse stad en de rechtbank vindt het daarom niet verantwoord om dergelijke zaken te behandelen.

De rechtbank denkt dat slachtoffers zich belemmerd kunnen voelen om te zeggen wat ze willen zonder de aanwezigheid van parketwachten. Die zorgen ervoor dat zittingen veilig verlopen en niet uitmonden in vechtpartijen.

Straf- en familiezaken worden vanaf volgende maand gehouden in Lelystad, een andere vestiging van de rechtbank Midden-Nederland, laat een woordvoerder van de rechtbank woensdag weten. Daar is wel parketpolitie. De Raad voor de Rechtspraak en de Nationale Politie gaan in september wel weer in overleg om een oplossing voor het probleem te zoeken.

Voor de rechtbank in Lelystad zijn de extra zaken geen probleem en er worden dan ook geen zittingen uitgesteld door het conflict. De situatie is echter 'onwenselijk' omdat de rechtbank het recht 'dicht bij de inwoners van Almere' wil houden. Bestuurs- en civielrechtelijke zaken worden nog wel behandeld in Almere.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma vindt de situatie onaanvaardbaar, zegt ze op Twitter. "Almere heeft recht op recht." Ze heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie ingeschakeld en vindt dat de rechtbank en de politie het probleem snel moeten oplossen.