Suriname neemt maatregelen tegen ebola

Suriname treft maatregelen om een eventuele ebola-uitbraak te voorkomen. In november vindt in hoofdstad Paramaribo namelijk een bijeenkomst plaats van de ACP, een blok met alle landen van Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan (Pacific).

De ebola-epidemie die momenteel in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria heerst, heeft al aan ruim duizend mensen het leven gekost. Die landen maken allemaal deel uit van de ACP en sturen binnen drie maanden hoge vertegenwoordigers naar Suriname.

Begin deze week is op het kabinet van president Desi Bouterse vergaderd over manieren waarop een ebola-uitbraak in Suriname kan worden vermeden. Daarvoor wordt onder meer het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ingeschakeld, de instantie die optreedt in geval van natuurrampen.

"Het is uiteraard niet zo dat iedereen die uit West-Afrika komt besmet is met het ebolavirus. Er zijn in dit soort gevallen echter protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie en daar zullen wij ons aan houden", vertelt NCCR-directeur Jerry Slijngard aan ochtendkrant De Ware Tijd. Zo zullen afgevaardigden van risicolanden zich in hun thuisland voor vertrek moeten laten testen op het virus.

In Suriname zelf worden ook maatregelen getroffen. Verpleegkundigen worden getraind hoe ze de infectie snel kunnen herkennen. Bepaalde symptomen van ebola komen namelijk overeen met die van het dengue-virus (of knokkelkoorts), een tropische ziekte die door muggen wordt overgedragen en regelmatig voorkomt in Suriname.

Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, zegt tegen lokale media ervan overtuigd te zijn dat Suriname in staat is adequaat in te grijpen als een bezoeker van de conferentie toch besmet blijkt. "Onze ziekenhuizen hebben allemaal quarantainefaciliteiten die ze snel in orde kunnen maken. Op de luchthaven is zelfs een ruimte die binnen een uur gereed kan zijn om patiënten af te zonderen", vertelt hij.

Resida acht de kans overigens klein dat er daadwerkelijk besmette personen Suriname kunnen bereiken, omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn tussen Paramaribo en West-Afrika. "Personen die uit deze landen afreizen moeten via Nederland of de Verenigde Staten naar Suriname vliegen. In die landen zijn op de luchthavens vaak ook maatregelen van kracht."

In totaal maken 79 staten deel uit van de groep ACP-landen. Op de conferentie in november in Paramaribo wordt een hele keur aan parlementsleden, ministers en regeringsleiders verwacht. De ACP-landen onderhandelen gezamenlijk met de Europese Unie over handelsovereenkomsten.