'Russisch konvooi zet koers naar Loehansk'

Het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne heeft woensdag zijn koers gewijzigd en rijdt nu richting Loehansk. Dat melden journalisten van de website MIGnews.com.ua ter plaatse.

De vrachtwagens met noodhulp waren aanvankelijk onderweg naar de grensplaats Belgorod, op zo'n tachtig kilometer van Charkov. Die stad is in handen van de Oekraïense regering. Nu is de grensovergang bij Izvarino de bestemming, zei een bron tegen een van de journalisten.

Izvarino ligt in de regio Loehansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Als de Russische hulpgoederen daar de grens passeren, heeft Oekraïne geen controle over wat de grens passeert.

Rusland meldde dinsdag dat het akkoord was gegaan met een door Kiev gewenste grensovergang, bij Charkov. De Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov liet eerder woensdag weten dat het konvooi daar niet op Oekraïens grondgebied zou worden toegelaten.

Het land is wantrouwig over de eenzijdig aangeboden Russische hulp, en wil alleen hulp toelaten via het Rode Kruis. Dat heeft woensdag laten weten dat het nog steeds niet uitvoerig is geïnformeerd door Rusland over de inhoud van de bijna driehonderd vrachtwagens.