Onschuldige na 18 jaar vrij

Icoon BuitenlandsJames Calvin Tillman, een 44-jarige man uit de Verenigde Staten, heeft achttien jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. In 1989 werd hij veroordeeld tot een celstraf van 45 jaar, omdat hij iemand verkracht zou hebben.

Een vrouw verklaarde bij de politie dat zij was mishandeld en verkracht, en gaf een beschrijving van de dader. De toen 26-jarige Tillman werd door de politie opgepikt uit de daklozenopvang waar hij verbleef, en toen de vrouw hem dacht te herkennen als de dader, werd hij aangeklaagd. De aanklacht bestond uit verkrachting en mishandeling, en werd bekrachtigd door de getuigenis van het slachtoffer en overeenkomsten tussen het DNA-materiaal van Tillman en de werkelijke dader.

In de Verenigde Staten krijgt een verdachte die bekent dat hij schuldig is een veel lagere straf dan iemand die niet schuld bekent. Tillman zou bij een bekentenis 8 jaar in het gevang hebben gezeten, en bij geen bekentenis 45 jaar. Desondanks koos hij ervoor om tegen de rechter de waarheid te vertellen.

Tijdens de achttien jaar dat hij daarop in het gevang heeft gezeten, liet zijn familie hem niet in de steek. Zijn moeder, Catherine Martin, heeft hem tot aan zijn vrijlating elke week bezocht. Tussen de tralies door zongen ze dan gospelmuziek.

Achttien jaar na zijn veroordeling werd Tillmans zaak opnieuw bekeken. Met de nieuwe wetenschap die men over DNA-materiaal heeft verkregen, bleek toen dat Tillman niet de schuldige geweest kon zijn. Hierop is het vonnis dat hem veroordeelde ongedaan gemaakt, en is Tillman op vrije voeten gesteld. Na zijn vrijlating zei Tillman desondanks op niemand boos te zijn. "Ik haat niemand, ik kan mijn leven niet al hatend voortzetten".

Tillman
Tillman (in het midden) met zijn familie

Met dank aan natedanielz voor de submit.