Laidback Luke gaat terug naar roots op Sziget

Laidback Luke heeft het gevoel dat hij met zijn optreden op het Hongaarse muziekfestival Sziget teruggaat naar het begin van zijn carrière. "Ik ben begonnen in de alternatieve hoek. In 2001 heb ik op Lowlands gestaan en ik werd in die tijd veel gedraaid op 3FM, je zou dus kunnen zeggen dat ik nu terug naar mijn roots ga", zegt de dj, die vrijdag en zaterdag optreedt op het festival, tegen Novum Nieuws.

Ook optreden op Sziget, dat maandag begint en een week duurt, is niet vreemd voor Luke. De dj stond in 1998 al in Boedapest. "Toen draaide ik in een circustent, echt zo'n ronde met een cirkel in het midden, dat was heel gaaf om te doen", blikt hij terug. "Op Sziget krijg je ook de gelegenheid om andere genres te draaien, ik geloof dat ik die keer drum and bass heb gedraaid."

De dj kijkt dan ook erg uit naar zijn shows op de 22e editie, waar ook acts als Outkast, Stromae, Cee Lo Green en Madness optreden. "Sziget is heel groot, je zou het het Lowlands van Oost-Europa kunnen noemen. Er komt heel veel publiek uit andere landen. Het is echt een groot en alternatief ding." Jaarlijks wordt het festival door ongeveer vierhonderdduizend mensen bezocht, waarvan zo'n zestienduizend Nederlanders.

Dat een groot internationaal publiek afreist naar Boedapest, houdt ook singer-songwriter Stef Classens bezig. "Daar optreden is een grote kans. Ik wil internationaal doorbreken en het liefst de hele wereld veroveren", zegt Classens, die vorige maand de derde reeks van De Beste Singer-songwriter won. De winst van het programma betekent ook zijn debuut op Sziget. "Het is een droom die uitkomt. Heel erg tof dat ik er mag staan."

Classens, die zondag het podium beklimt, neemt zijn optreden dan ook erg serieus. "Ik ga eigen liedjes spelen, maar ook een of twee covers om het publiek blij te maken", zegt de zanger. Toch is hij best nerveus voor zijn debuut in Boedapest. "Het is altijd spannend omdat festivalgangers niet per se voor jou komen."