[Eredivisie] Uitslagen speelronde 1

De Eredivisie is weer begonnen, en het was meteen een knotsgek weekend. Het recordaantal gele kaarten in één wedstrijd werd verbroken, de kleine clubs behaalden veel punten en er waren veel goals in de topper tussen Ajax en Vitesse.

Het spits werd afgebeten door PEC Zwolle en FC Utrecht. In de tweestrijd tussen deze twee ploegen wist PEC opnieuw imponerend spel te laten zien. Soufiane Moro scoorde een doelpunt vanaf zestig meter nadat Utrecht-doelman Robbin Ruiter mee was gekomen voor een vrije trap in de laatste minuut. Eindstand: 2-0.

Op zaterdag was er misschien wel de grootste verrassing. Heerenveen domineerde een helft lang tegen FC Dordrecht. De Friezen kwamen zeer verdiend op voorsprong via Hakim Ziyech, maar vergaten het karwei af te maken. Mark Uth miste veel kansen. Vlak voor rust wist Dordrecht, dat vooral naief speelde, uit het niets de gelijkmaker binnen te schieten.

Na rust had Dordrecht veel meer zelfvertrouwen en overklasten ze Heerenveen. Een blunder van Jonas van Aken zorgde ervoor dat Joris van Overeem de winnende kon binnenschieten. Dordrecht wint zo zeer verrassend de eerste uitwedstrijd van het seizoen.

Ook SC Cambuur en Excelsior behaalden meer punten dan vooraf misschien verwacht werd. De Leeuwarders speelden tegen FC Twente en stonden lang op 1-0 na een vroege goal uit een vrije trap van Manchester City-huurling Albert Rusnak. Youness Mokhtar schoot vlak voor tijd echter de gelijkmaker binnen uit de kluts, een gelijkmaker die eigenlijk uit de lucht kwam vallen.

Ook de tweestrijd tussen NAC en Excelsior eindigde in 1-1. De wedstrijd was zelden echt spannend, maar één minuut maakte daar verandering in. Tom van Weert werd in de negentiende minuut neergehaald in het strafschopgebied na een blunder van de NAC-defensie en Jeff Stans schoot vanaf de stip binnen. Doelman Jordy Deckers besloot in al het feestgedruis een cadeautje te geven aan de tegenstander. Hij schoot de bal in de voeten van NAC-spits Adnane Tighadouini. Die pakte het cadeautje meteen uit, waarna de eindstand op het scorebord stond.

De laatste wedstrijd op de zaterdag was tussen Heracles Almelo en AZ. De Alkmaarders hadden nooit echt problemen met Heracles, en liepen in de tweede helft gemakkelijk weg door drie goals van de gehele voorhoede: Steven Berghuis, Muamer Tankovic en Guus Hupperts scoorden allemaal één keer.

Op zondag werd het spits afgebeten door ADO Den Haag en Feyenoord. De 22 spelers op het veld imponeerden niet, maar nummer 23, Danny Makkelie, deed dit wel. Hij gaf niet minder dan 13 gele kaarten, een record in de Eredivisie. Gianni Zuiverloon, Aaron Meijers, Kevin Jansen, Michel Kramer, Thomas Kristensen, Vidarrell Merencia, Elvis Manu, Mitchell Te Vrede, Jordy Clasie, Sven Van Beek en Luke Wilshere kregen allemaal geel. Mitchell Schet kreeg in de 40e minuut zelfs zijn tweede geel, maar Feyenoord had zelfs na deze rode kaart moeite met de Hagenaars. In de blessuretijd besliste Te Vrede de wedstrijd echter alsnog in het voordeel van Feyenoord.

Ajax had ook moeite met Vitesse, maar in de eerste helft benutte de bezoekende ploeg de vele kansen niet. Daardoor kon Ajax de voorsprong nemen door een doelpunt van Nick Viergever. In de tweede helft liep de kampioen uit tot 4-1. Zo neemt de landskampioen ook nu weer de koppositie in.

Go Ahead Eagles en FC Groningen speelden op hetzelfde moment tegen elkaar. De Eagles kwamen met 2-0 voor, maar in de stromende regen ontpopte Jaichiro Antonia zich toch nog als de belangrijkste speler van het veld. De speler, die nota bene vorig jaar nog voor de thuisclub speelde, bracht zijn nieuwe club via 2 assists terug tot 2-2 en scoorde vijf minuten voor tijd de winnende.

De laatste wedstrijd werd gespeeld in Tilburg. PSV kwam al vroeg op 0-2 tegen promovendus Willem II door fouten van de defensie van de Tilburgers. Na een half uur redelijk spel van PSV kwam Willem II beter in het spel. Dit resulteerde tot de aansluitingstreffer voor rust, en voor enkele grote kansen na rust. Kostas Lamprou haalde halverwege de tweede helft echter Georginio Wijnaldum onderuit en kreeg rood. Uit de penalty scoorde Memphis Depay, die, omdat hij ook al de 0-2 scoorde, aanvoerder is van de topscorerslijst.