Barricades in Kiev opgeruimd

Gemeentewerkers en vrijwilligers hebben zaterdag in Kiev de laatste barricades verwijderd die de belangrijkste straat in het centrum van de Oekraïense hoofdstad sinds eind vorig jaar blokkeerden. Enkele tenten op de protestplek bleven nog overeind. Burgemeester Vitali Klitsjko zei dat er overeenstemming was bereikt met de protestbeweging in Kiev dat zij hun protestplekken mochten behouden, maar dat een vrije doortocht in het centrum van de stad weer mogelijk moest worden gemaakt.

Eerder deze week gingen de opruimwerkzaamheden nog gepaard met de nodige schermutselingen. Activisten waren het niet eens dat de barricades werden opgebroken en verzetten zich hiertegen. De ordetroepen grepen daarop in.

De barricades werden eind vorig jaar opgeworpen om het aanzwellende tentenkamp van betogers op het centrale plein van de stad, het Maidan of Onafhankelijkheidsplein, te beschermen. Zij eisten het vertrek van voormalig president Viktor Janoekovitsj. Die bezweek in februari onder de druk en ontvluchtte het land, waarna een nieuwe regering aan de macht kwam. Hoewel veel demonstranten daarop ook hun kamp opbraken, bleef een aanzienlijk deel achter, om aan te geven dat zij de nieuwe autoritein ook met argwaan bekeken.