Damrak wederom in het rood

Beleggers toonden zich donderdag bij vlagen hoopvol, ondanks de overvloed aan zorgwekkend nieuws. Door het uitblijven van opbeurende woorden van de Europese Centrale Bank wonnen de angst en zorgen het uiteindelijk van het optimisme en eindigde de AEX-index in het rood. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,8 procent lager op 396,09 punten.

Volgens analisten hadden de financiële markten gehoopt op stelliger uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die 'niet overtuigend genoeg' was. De zorgen over Russische handelssancties en de teleurstelling over de cijfers van enkele grote bedrijven bleven daardoor zwaar doorwegen in het sentiment op de beurzen, zo stellen ze.

Niet alleen de AEX-fondsen moesten bloeden voor het gebrek aan positieve berichten. Ook andere beurzen in Europa sloten donderdag lager, terwijl ook de hoofdgraadmeters op Wall Street halverwege de handelsdag op verlies stonden. De Franse beurs zakte met een verlies van 1,4 procent echter het sterkst, gevolgd door de Duitse beurs, die een procent verloor.

Op het Amsterdamse Damrak kreeg vooral SBM Offshore er stevig van langs met een verlies van 5,6 procent, terwijl de oliedienstverlener aanvankelijk nog op winst stond. SBM maakte woensdag nabeurs bekend 240 miljoen dollar (180 miljoen euro) opzij te zetten voor het schikken van eventuele fraudezaken uit het verleden.

Ook verzekeraar Delta Lloyd maakte voor het openen van de beurs zijn halfjaarcijfers bekend. Het aandeel sloot de dag echter vlak af. Randstad voerde de AEX-index daarentegen aan met een winst van 1,3 procent, op de voet gevolgd door chipmachinefabrikant ASML en baggeraar Boskalis, die respectievelijk 1,0 en 0,9 procent hoger sloten.

In de Midkap was Air France-KLM de hoogvlieger met een dagwinst van 2,3 procent. Ook USG People, sectorgenoot van Randstad, deed het goed en sloot 1,2 procent hoger. Aperam sloot de dag juist af aan de onderzijde van de index voor middelgrote fondsen. De staalfabrikant moest vier procent aan beurswaarde inleveren.