Wilders geweerd van verklaring tegen jodenhaat

De naam van PVV-leider Geert Wilders is geweerd van een advertentie waarin BN'ers zich uitspreken tegen jodenhaat. "Kort nadat we hem hadden gemaild met het verzoek de verklaring te ondertekenen, noemde hij een soortgelijke tekst die wij met het kabinet en andere organisaties hadden opgesteld een 'flutverklaring'", verklaart directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) donderdag.

In De Telegraaf staat donderdag een paginagrote advertentie waarin politici, journalisten en acteurs stelling nemen tegen jodenhaat. Zij benadrukken dat Israël best kritiek mag krijgen, maar dat dit niet moet resulteren in antisemitisme. Onder de ondertekenaars zijn Louis van Gaal, Gerard Joling en Jan Peter Balkenende.

Ook Wilders was dinsdag benaderd en de PVV-leider stemde binnen een halfuur in met de tekst. "Tientallen andere mensen zijn ook niet op de lijst gekomen. We hadden ook een deadline en ik krijg nog steeds berichten van mensen die op de lijst willen. Er was maar beperkte ruimte en we wilden een zo breed mogelijke verzameling", zegt Voet.

Op de lijst staan al diverse politici. Voet wilde niet ingaan op de vraag of Wilders wel op de lijst had gestaan als hij de andere verklaring niet had afgekraakt. "Dat is nu niet meer relevant. De verklaring is nu zoals die is."

Wilders spreekt donderdag van 'vreemde CIDI-politiek'. "Wel vragen of ik mee wil tekenen maar toch niet publiceren", twittert de partijleider.

Het verzoek aan Wilders van het CIDI is in zekere zin opmerkelijk. De PVV werkt in het Europarlement samen met het Front National. FN-Europarlementariër Jean-Marie Le Pen staat bekend om zijn antisemitische uitspraken. Wilders en FN-partijleider Marine Le Pen hebben zich daar overigens wel van gedistantieerd.