Studenten boos over bindend studieadvies

Tientallen studenten maken zich boos over het bindend studieadvies. Ze vinden dat ze in de zomer nauwelijks bezwaar kunnen aantekenen, wat tot onnodige stress lijdt. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die dinsdag een klachtenmeldpunt heeft geopend.

De bond kreeg de afgelopen drie weken meldingen van studenten die op school geen gehoor krijgen. "Studenten kunnen momenteel nergens terecht met hun bezwaren, terwijl het volgende studiejaar al bijna begint", zegt LSVb-voorzitter Tom Hoven in een verklaring.

Veel studenten krijgen wegens herkansingen pas eind juli te horen dat ze niet aan de norm voldoen. Bezwaar aantekenen kan bij de examencommissies, maar die zijn vaak onbereikbaar in de vakantieperiode. "Op deze manier blijven studenten veel te lang in onzekerheid of ze überhaupt verder mogen met hun studie", zegt Hoven.

Het bindend studieadvies stamt uit 1993 en biedt opleidingen de mogelijkheid studenten te verwijderen als ze in hun eerste jaar onvoldoende studiepunten hebben behaald. De LSVb is teleurgesteld dat nog steeds dingen misgaan, terwijl de maatregel al 21 jaar bestaat.