Veel minder aangiften zakkenrollerij rond Gay Pride

De politie heeft vorige week tijdens de Gay Pride in Amsterdam veel minder aangiften van zakkenrollerij binnengekregen in vergelijking met vorig jaar. Stond de teller vorig jaar nog op 682 aangiften, dit jaar deden slechts 161 mensen aangifte van zakkenrollerij. Dat meldt de politie in de hoofdstad maandag.

De politie verwacht dat het aantal aangiften de komende dagen nog iets stijgt, omdat mensen soms pas later aangifte doen. Maar toch wil ze de 'voorzichtige verwachting uitspreken' dat het aantal slachtoffers fors is gedaald.

Ook het aantal gearresteerde zakkenrollers daalde. Vorig jaar werden nog 44 verdachten ingerekend, tegenover negentien dit jaar. Het Openbaar Ministerie komt later deze week met informatie over de afhandeling van de aangehouden verdachten.

Om de hoge cijfers van vorig jaar terug te dringen, heeft de politie dit jaar intensief samengewerkt met onder meer de gemeente, het OM, de organisatie van de Gay Pride en horecagelegenheden. Samen met Koninklijke Horeca Nederland werd bovendien een campagne gelanceerd die bezoekers van de Gay Pride moest wijzen op het risico van zakkenrollerij.

Verder werd in de late avonduren en tijdens de eerste uren van de nacht extra toezicht gehouden op drukke horecapleinen. Zakkenrollers bleken daar vorig jaar tijdens die uren hun slag te slaan. Ook werden tijdens de Gay Pride verkeerscontroles gehouden op de wegen naar Amsterdam om te kijken of er bekende zakkenrollers in de auto's zaten.