Youp van 't Hek wil niet aan de slag voor TMG

Youp van 't Hek wil geen collega worden van 'gluiperige roddelkont' Evert Santegoeds. De cabaretier schrijft zaterdag in zijn column voor NRC Handelsblad dat hij de krant verlaat als TMG, de uitgever van onder meer De Telegraaf en weekblad Privé, NRC Media overneemt. Vrijdag schreef Het Financieele Dagblad dat TMG een bod heeft uitgebracht op NRC.

"Ik schrok", schrijft Van 't Hek over zijn reactie. "Er schijnt al een bod te zijn uitgebracht. Een bod dat weliswaar is geweigerd, maar dat hoort bij het spel. Nog een paar miljoen erbij en dan zijn ze eruit. Dan is NRC Handelsblad in handen van de chocoladeletterkrant van wakker Nederland."

De cabaretier, die al sinds de jaren tachtig een column in NRC heeft, schrijft dat hij direct opstapt als de overname doorgaat. "Natuurlijk zal mijn hoofdredacteur mij dan uitleggen dat het niet meer dan een administratieve kwestie is, dat de journalistieke onafhankelijkheid volkomen gewaarborgd blijft en dat ik uiteraard mag blijven schrijven wat ik wil. En ik zal hem dan uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van."

Van 't Hek schrijft bovendien dat hij NRC bij een overname door TMG 'met opgeheven hoofd' verlaat. "En ik ga ervan uit dat ik dat niemand hoef uit te leggen. Ik wens deze mooie krant dan een schitterende toekomst, maar dat gebeurt dan wel zonder mij."