'Dood Pantani was geen zelfmoord, maar moord'

De dood van wielrenner Marco Pantani in 2004 zou geen zelfmoord zijn geweest, zoals al jaren wordt geloofd. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zou de tour- en girowinnaar van 1998 de overdosis cocaïne die hem fataal werd niet uit eigen keuze tot zich hebben genomen, maar onder dwang.

De openbaar aanklager van de Italiaanse stad Rimini, waar Pantani dood gevonden werd in een hotelkamer, heeft de zaak rond de dood van Il Pirate heropend. Er is een vermoeden dat de 34-jarige oud-renner op de bewuste dag slaag heeft gekregen en werd gedwongen om cocaïne tot zich te nemen. Volgens een Italiaanse professor zouden de hoeveelheden cocaïne in het lichaam van Pantani alleen mogelijk zijn geweest als de drug was opgelost in water.

De familie van Pantani vermoedt al langere tijd dat de oud-renner vermoord is. Moeder Tonina liet vorig jaar tegenover Mattino Cinque al weten dat zij de zaak graag heropend zag worden. "Er staan dingen in het dossier die gewoon niet kloppen, zoals dat hij alleen in zijn hotelkamer was. Een uur voor zijn dood heeft hij bijvoorbeeld nog de politie gebeld, om te klagen over mensen die hem constant lastigvielen in het hotel." Volgens de moeder van Pantani wilden mensen hem het zwijgen opleggen in verband met een dopingzaak.

Pantani werd op 14 februari 2004 dood gevonden in zijn hotelkamer. Dat kwam nog geen jaar na het einde van zijn loopbaan, waarin hij in 1998 zowel de Giro d'Italia als de Tour de France won. Hij was de favoriet voor de Giro van 1999, maar vanwege een te hoog hematocrietgehalte mocht hij niet starten. Hij raakte vervolgens aan de cocaïne, won in de Tour van 2000 nog wel twee etappes, maar na een lange weg bergafwaarts stopte hij in 2003 met de sport.