Onderzoekers weer onderweg naar rampplek

Het team van Nederlandse en Australische onderzoekers is zaterdag weer op weg naar de plaats waar vlucht MH17 ruim twee weken geleden neerstortte. De experts vertrokken rond 06.00 uur Nederlandse tijd vanuit Soledar, waar hun nieuwe basis zit. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Het is de bedoeling dat de onderzoekers zaterdag met vier zoekteams met elk twintig experts aan de slag gaan op de crashsite in het oosten van Oekraïne. Vrijdag konden ze er voor het eerst aan het werk. Eerder moesten ze pogingen om het rampgebied te bereiken staken vanwege gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten op de route.

De experts zoeken zaterdag verder in het dorpje Hrabove in de buurt van een kippenboerderij. Op deze plek is de romp van het vliegtuig terechtgekomen. Ze waren daar vrijdag ook aan het werk en troffen toen stoffelijke resten aan. Die zijn geborgen en worden zo snel mogelijk naar Nederland gebracht.

De onderzoekers komen naar verwachting in de loop van de ochtend op de rampplek aan. Ze zijn waarschijnlijk nog weken bezig op de crashsite, zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag.