Russisch hof weigert oppositieleider te arresteren

Een Russische rechter heeft vrijdag geweigerd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen oppositieleider en anticorruptieblogger Aleksej Navalny. Dat meldt Reuters. De aanklager en gevangenis vroegen om de arrestatie omdat de politicus de voorwaarden van zijn huisarrest zou hebben geschonden.

De rechter bepaalde dat de beperkingen die Navalny zijn opgelegd niet worden veranderd. Dat betekent dat de oppositieleider tot zijn volgende hoorzitting op 14 augustus onder huisarrest blijft staan en geen internet mag gebruiken.

Navalny wordt verdacht van het stelen van meer dan 30 miljoen roebel, omgerekend 624.000 euro. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor het verduisteren van een partij hout ter waarde van 33.000 euro. Volgens de politicus gaan achter de aanklacht politieke beweegredenen schuil. Het Kremlin zou met Navalny's vervolging de oppositie monddood willen maken.

De charismatische jurist heeft naam gemaakt met het blootleggen van corruptie. Ook heeft hij leiding gegeven aan een reeks massaprotesten na de presidentsverkiezingen van maart 2012 tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president van Rusland.