'Een op drie huizen met restschuld verkocht'

Bij een op de drie huizen die momenteel van eigenaar wisselt is voor de verkopende partij sprake van restschuld. De woningmarkt is dan ook nog niet uit het slop, concludeert samenwerkingsverband Netwerk Notarissen op basis van een steekproef onder dertig leden.

Bij driekwart van de mensen met een restschuld na verkoop wordt spaargeld aangesproken om het verlies op te vangen. Bij de overige verkopers wordt bijgesprongen door ouders of wordt extra geld geleend bij de bank.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars meldde medio juli dat de verkoop van woningen in het tweede kwartaal met 39.000 het hoogste niveau heeft bereikt in bijna zes jaar tijd. Netwerk Notarissen vindt dat hieruit niet geconcludeerd mag worden dat het dieptepunt van de huizencrisis 'achter ons ligt', zoals minister voor Wonen Stef Blok (VVD) deed.

"Dat er meer woningen worden verkocht en de prijzen stabiliseren, wil nog niet zeggen dat de crisis achter ons ligt", stelt juridisch directeur Lucienne van der Geld. "Je moet ook kijken naar de financiële positie van verkoper én koper."

De notarissen wijzen er ook op dat het voor een groot deel (45 procent) starters zijn die een woning kopen. "Zij hebben geen huis te verkopen waardoor er weinig doorstroming is."