Oekraïense militairen gedood in hinderlaag

Ten minste tien Oekraïense militairen zijn gedood toen ze in de buurt van de plek waar vlucht MH17 is neergestort in een hinderlaag vielen van separatistische rebellen. Dat hebben Oekraïense defensiemedewerkers vrijdag meegedeeld. Ook worden dertien militairen sinds de aanval vermist en zijn vier lijken nog niet geïdentificeerd.

De troepen werden met mortieren aangevallen terwijl ze zich verplaatsen in Sjachtarsk, een stad waar de afgelopen dagen zwaar om werd gevochten. De aanval vond plaats rond 06.00 uur lokale tijd, voor het einde van een 24 uur durend staakt-het-vuren. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon had opgeroepen tot de wapenstilstand, die donderdag van kracht werd.

"De militanten gedragen zich op een schaamteloze en laffe manier", aldus een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Zij gebruikten de 'dag van stilte' om op ons te schieten."

Vrijdag wist het team van Nederlandse en Australische onderzoekers het rampgebied wel te bereiken, samen met medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Gevechten tussen rebellen en militairen zorgden er afgelopen week voor dat de deskundigen het gebied waar de Boeing 777 vorige maand crashte meerdere malen niet konden bereiken.

Bij Sjachtarsk probeert het regeringsleger een wig te drijven tussen de twee rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. De stad ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort, waarschijnlijk na te zijn getroffen door een luchtdoelraket. Bij de ramp kwamen 298 mensen onder wie 196 Nederlanders om het leven.