Museumplein zondag toneel van pro-Gaza-demo

Demonstranten houden zondagmiddag een tocht vanaf het Museumplein in Amsterdam om hun steun te betuigen aan de inwoners van Gaza. De protestactie wordt georganiseerd door Youth for Palestine en de Internationale Socialisten.

Zij wilden oorspronkelijk op de Dam demonstreren, maar uit vrees voor mogelijke ordeverstoringen is de actie verplaatst naar het Museumplein. Het is zondag heel druk in Amsterdam, verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Die avond is ook het slotfeest van de Gay Pride op het Rembrandtplein. Op de Dam en omgeving worden veel voetbalsupporters verwacht in verband met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam ArenA, tussen Ajax en PEC Zwolle.

Vanaf het Museumplein lopen de betogers via de Overtoom, de Kinkerstraat, het Leidseplein, de Weteringschans en de Albert Cuypstraat terug naar het plein, waar een manifestatie zal plaatsvinden.

De politie heeft gewaarschuwd dat ze er scherp op zal toezien dat de demonstranten geen discriminerende of antisemitische uitingen doen. Naar aanleiding van incidenten bij de pro-Gaza-demo op 20 juli in Amsterdam is het verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen. Ook mogen de betogers geen vlaggen van de islamitische staat IS met zich meedragen en zal de politie optreden als de pers wordt gehinderd.

De gemeente houdt er rekening mee dat bij de betoging minimaal 5000 mensen op de been zijn.