Paardenmishandelaar slaat toe in Bunschoten

De paardenmishandelaar die wordt gezocht voor de mishandeling van vier merries in Soest, is deze week vermoedelijk actief geweest in Bunschoten. Dat meldt de politie vrijdag. In de Utrechtse plaats zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee dieren mishandeld.

De eigenaar ontdekte het letsel toen zij donderdagmiddag bij het weiland aan de Bisschopsweg arriveerde. Een dierenarts heeft de paarden onderzocht en bevestigd dat de verwondingen door mensen zijn toegebracht. De merries zijn daarna behandeld.

Uit het onderzoek dat de politie heeft ingesteld, is gebleken dat die ochtend rond 04.30 uur de honden van een nabijgelegen manage begonnen te blaffen. Waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van mensen. Dat kunnen de twee personen zijn geweest die rond dat tijdstip zijn gezien op een fietspad in de richting van Bunschoten.

De politie roept de voetgangers en andere getuigen op zich te melden. Eigenaren van paarden, en in het bijzonder merries, worden gewaarschuwd om alert te zijn op verdachte situaties in de avond en nacht.

Volgens een woordvoerder komt het letsel van de twee paarden in Bunschoten overeen met de vier dieren die in juni in Soest werden toegetakeld. "Zowel wat betreft tijdstip, locatie als methode zijn er overeenkomsten." Of het gaat om de paardenmishandelaar die landelijk wordt gezocht voor het verminken van tientallen merries, kan de woordvoerder niet zeggen.

"We hebben daar geen zicht op, maar sluiten het niet uit. Het is op dit moment onduidelijk of het gaat om meerdere verdachten die dezelfde praktijken uitvoeren of om een verdachte die meerdere mishandelingen op zijn naam heeft", aldus de zegsman die de situatie 'ziekelijk' noemt.