Korpschef Bouman zegt Canal Parade af om MH17

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman vaart zaterdag niet mee tijdens de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam. Dat meldt de politie vrijdag. Bouman zou in eerste instantie wel meevaren op de politieboot, maar vindt het vanwege de ramp met vlucht MH17 'simpelweg ongepast' om zich als korpschef in het 'feestgewoel' te mengen.

Wel laat hij weten diversiteit binnen het politiekorps 'uitermate belangrijk' te vinden en onderstreept hij dat hij graag had willen deelnemen aan de Canal Parade. Door mee te varen in de grachtentocht wil de politie het signaal afgeven een veilige werkgever te zijn voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Ook is deelname aan de jaarlijkse botenoptocht goed voor de internationale uitstraling. "Nederland heeft wat dat betreft toch een voortrekkersrol. In veel landen in Europa is er veel minder acceptatie voor LHBT's, zeker ook binnen de politie", klinkt het in een verklaring.

Tijdens de parade varen zaterdag 81 boten mee. Die worden voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds. De Gay Pride en het fonds willen op die manier de slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines herdenken. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Er waren ook medewerkers van het Aids Fonds aan boord.