Nederlands team op weg naar rampplek in Oekraïne

Het Nederlandse team van onderzoekers is op weg naar de rampplek in het oosten van Oekraïne waar vijftien dagen geleden vlucht MH17 crashte. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagochtend. De groep verwacht in de loop van de ochtend aan te komen.

Ook Australische experts en leden van de OVSE zijn mee op de missie. Onderzoekers deden de afgelopen vijf dagen ook al pogingen om het rampgebied te bereiken, maar moesten die telkens afbreken. Er waren gevechten op en langs de route waardoor de veiligheid van de experts niet kon worden gegarandeerd.

Een verkenningsmissie van OVSE'ers en Nederlandse en Australische forensische experts slaagde er donderdag echter wel in het rampgebied te bereiken. Ze lieten na afloop weten diep onder de indruk te zijn van wat ze aantroffen.

Ondanks dat de crashsite nog niet eerder is bereikt, liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag weten dat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp voorspoedig verloopt. Onderzoekers hebben al veel informatie verzameld.

Het zou voor hen niet per se nodig zijn om naar het rampgebied af te reizen. "Maar als dat kan zullen we het natuurlijk zeker doen. Hoe meer informatie we hebben, des te beter", aldus een zegsman.