Furazolidonvarkens hoeven niet geruimd

De varkens van 97 bedrijven die voer hadden gekocht met het verboden middel furazolidon hoeven niet geruimd te worden. Er zijn geen sporen van het antibioticum gevonden. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal kwam het middel op ruim honderd bedrijven terecht. Bij vier kalverhouderijen moesten wel runderen worden afgemaakt. Maandag werd daar een begin mee gemaakt. In totaal gaat het om ruim 2450 dieren. Een bedrijf waar kalveren zijn gevonden met sporen van furazolidon, krijgt de mogelijkheid om alle andere dieren nog te laten testen. Het gaat om ongeveer 3500 kalveren.

Het vervuilde voer is afkomstig van een bedrijf uit het Utrechtse Lopik dat eerder gesloten werd nadat duidelijk was geworden dat er veevoer was vermengd met furazolidon. Het middel is niet toegestaan omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) reageren verheugd en opgelucht op de de gunstige uitkomsten van het onderzoek. "De hele affaire met het verontreinigd veevoer heeft een zware wissel getrokken op de ondernemers van de varkensbedrijven en hun gezinnen. Voor hen komt er na drie weken een einde aan de onzekerheid", zo staat in een gezamenlijke verklaring.