CIA-baas zegt sorry voor bespioneren Senaat

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zijn excuses aangeboden omdat de dienst computers doorzocht die werden gebruikt door leden van de Senaat en hun medewerkers. John Brennan heeft een werkgroep in het leven geroepen die het optreden van CIA-medewerkers gaat controleren en waar nodig disciplinaire maatregelen opleggen.

De zaak draait om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

Een intern onderzoek van de CIA wees uit dat medewerkers over de schreef waren gegaan door de computers te doorzoeken. Brennan ontkende eerder dit jaar nog dat de CIA in de fout was gegaan en betichtte senator Diane Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat, ervan de CIA valselijk te beschuldigen.