Spullen MH17 'binnen twee dagen' weg uit Torez

De wagon met spullen van de slachtoffers van rampvlucht MH17 moet binnen twee dagen overgedragen worden aan de onderzoekers. Rusland, Oekraïne en de OVSE hebben daar in een overleg afspraken over gemaakt. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman donderdag gezegd in Kiev.

De trein staat nu nog in Torez, gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten. Het is volgens Hrojsman de bedoeling dat de spullen naar Kiev of Charkov worden gebracht.

Tijdens de persconferentie liet Ertugrul Apakan, het hoofd van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, weten blij te zijn dat het is gelukt om met een verkenningsmissie het rampgebied te bereiken. "Dat was een belangrijke stap in de juiste richting", zei hij. Donderdag waren er volgens Apakan geen problemen op de route of in het rampgebied.

"We hopen dat de komende dagen de situatie zo blijft dat Nederlandse en Australische experts volledig en grondig onderzoek kunnen doen. Dat is belangrijk en dat verwachten de Australische, Nederlandse en Maleisische bevolking ook", aldus Apakan. Hij zei dat de experts nog twee tot drie weken nog hebben in het rampgebied.

Of er nog resten van tachtig mensen liggen, zoals de Australische premier Julie Bishop donderdag zei, moet volgens Hrojsman nog door de onderzoekers worden vastgesteld.