Rebellen, Kiev, Moskou en OVSE overleggen in Wit-Rusland

De Oekraïense regering gaat donderdag in Wit-Rusland overleggen met Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat zei de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman woensdag. Ook een delegatie pro-Russische rebellen is uitgenodigd.

De Oekraïense president Petro Porosjenko belde volgens het Oekraïense persbureau Interfax een dag eerder zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko om te vragen of het overleg in Wit-Rusland plaats kon vinden. Loekasjenko ging hiermee akkoord. Wit-Rusland speelt geen bemiddelende rol en faciliteert de gesprekken alleen.

Volgens The Guardian wil Porosjenko spreken over de vrijlating van door de rebellen gegijzelde gevangenen en het verkrijgen van toegang tot het rampgebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte. De 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, heeft het Russische persbureau Itar-Tass gezegd dat de gevangenenkwestie 'eerste prioriteit' heeft. Maar ook voor de rebellen staat het probleem van toegang tot de rampplek op de agenda.

Een team met onder meer Nederlandse deskundigen kan het terrein al dagen niet bereiken vanwege de gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Ook woensdag werd er weer gevochten rondom het rampgebied. Volgens woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko hebben rebellen het gebied omsingeld met landmijnen.

Porosjenko heeft niet gezegd waarom hij Wit-Rusland heeft gekozen als locatie voor het overleg. Analisten denken dat dit komt omdat de voormalige Sovjetrepubliek zowel goede betrekkingen heeft met Rusland als met Oekraïne. Zowel Kiev als Moskou hebben Wit-Rusland bedankt voor het willen faciliteren van de gesprekken, meldt Itar-Tass.