Persoonlijke bezittingen MH17 in Donetsk

Een groot gedeelte van de persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 is opgeslagen in een mortuarium in Donetsk. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop woensdag bekendgemaakt.

Australische politiemensen coördineren volgens de bewindsvrouw een operatie om de spullen vanuit de Oekraïense stad naar Nederland te vervoeren. Bishop stelt dat het overhandigen van de bezittingen aan nabestaanden belangrijk is. "Dat is dan ook onderdeel van onze humanitaire missie."

In Torez, een plaats in de buurt van de crashsite, staat ook nog altijd een treinstel met persoonlijke bezittingen. Het Nederlandse team van forensische experts en marechaussees wil zo snel mogelijk bij de trein komen, maar is daar tot nu toe niet in geslaagd.

Hoofd van de missie Pieter-Jaap Aalbersberg zei maandag dat hij vindt dat de wagon zo snel mogelijk moet worden verplaatst. Zijn woordvoerder wilde woensdagmiddag niet reageren op de door Bishop vrijgegeven informatie en verwees naar een persconferentie die de politiechef woensdagavond houdt.