Goudmijnbedrijf VS investeert miljard in Suriname

Het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont gaat in het oosten van Suriname een gloednieuwe goudmijn opzetten en exploiteren. Dat meldde de directie van de multinational woensdagochtend. Met het project is een investering van een miljard dollar gemoeid, omgerekend 745 miljoen euro.

Naar verwachting gaan 2500 arbeiders werken aan de bouw van de goudmijn, in een lastig bereikbaar gebied van een half miljoen hectare bij de grens met oosterbuur Frans-Guyana. Op die plek zijn momenteel al illegale goudzoekers aanwezig, die zullen moeten worden verwijderd.

De nieuwe goudmijn moet eind 2016 operationeel zijn. Newmont hoopt jaarlijks elfduizend kilo goud in het gebied te vinden, met de huidige goudprijs goed voor een jaarlijkse omzet van 350 miljoen euro. De directie van het Amerikaanse bedrijf noemt de investering in Suriname 'een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming'. De verwachting is dat de goudmijn na elf jaar is uitgeput.

De mijn wordt uitgebaat door Surgold, een joint venture tussen Newmont en de Surinaamse overheid. Laatstgenoemde neemt voor 25 procent deel aan het miljoenenproject. Het geld om zich in te kopen leent Suriname op de internationale kapitaalmarkt, zo kondigde de centrale bank van Suriname eind vorig jaar aan toen de onderhandelingen met Newmont nog liepen.

Voor president Desi Bouterse komt het nieuws op een gunstig moment. Twee maanden geleden deelde het Surinaamse staatshoofd het parlement nog mee dat mogelijk duizend banen verloren gaan in de zieltogende Surinaamse bauxietsector. Het sluiten van aantrekkelijke gouddeals met buitenlandse investeerders was bovendien een belangrijke verkiezingsbelofte waarmee de voormalige legerleider in 2010 naar de gunst van de kiezer dong. Bouterse kondigde intussen aan volgende week te beginnen met de campagne voor de presidentsverkiezingen van mei 2015.

De Canadese maatschappij Iamgold zoekt al sinds 2006 in Suriname naar het edelmetaal, in het centraal gelegen district Brokopondo. Iamgold heeft eveneens concrete plannen om een nieuwe goudmijn op te zetten. Daarnaast zijn in het binnenland van de Nederlandse ex-kolonie duizenden illegale goudzoekers aan het werk, naast Surinamers voornamelijk Brazilianen.