Twitter ziet gebruikersaantal flink oplopen

Twitter heeft vorig kwartaal veel meer nieuwe gebruikers binnengehaald dan verwacht. Het bedrijf zag het aantal ingeschreven twitteraars tegen eind juni oplopen naar 271 miljoen, zo meldde Twitter dinsdag in zijn halfjaarcijfers. Dat zijn er bijna een kwart meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Belangrijker is misschien nog wel dat het aantal gebruikers hoger lag dan veel beleggers hadden verwacht. Analisten gepeild door Factset hadden namelijk gerekend op 267 miljoen gebruikers, zo meldt Marketwatch. In eerdere kwartalen stelde de groei in het gebruikersbestand juist tegen.

De positieve cijfers waren voor aandeelhouders reden voor euforie. Na een betrekkelijk kalme handelsdag met een winst van 1,7 procent steeg het aandeel van de internetdienst in de handel nabeurs met maar liefst dertig procent. De stukken van Twitter zijn daarmee weer meer dan vijftig euro waard.

Niet alleen de gebruikerscijfers stemden investeerders tevreden. Ook de omzet en winst kwamen hoger uit dan veel marktvorsers hadden gedacht. Zo ging de omzet ruimschoots over de kop naar 312 miljoen dollar (232 miljoen euro), terwijl gerekend werd op 283 miljoen dollar (211 miljoen euro).

De winst per aandeel - weliswaar gecorrigeerd voor sommige uitgaven - viel eveneens mee op 0,02 dollar. Verwacht was dat Twitter per aandeel juist op een verlies van 0,01 dollar zou uitkomen.

Netto lag het verlies echter nog altijd hoog op 145 miljoen dollar, mede omdat Twitter geld opzij moest zetten. Het verlies ligt daarmee bovendien ruim drie keer zo hoog als een jaar geleden.