Robotje gaat liftend door Canada

Canadese onderzoekers is het gelukt om een versie van A Hitchhikers Guide To The Other Side Of Canada te programmeren in een robot. Het baasje, HitchBOT genaamd, gaat proberen om vanaf Halifax liftend naar Victoria te komen. Een tochtje van een slordige 6000 kilometer.

Wat heeft HitchBOT daarvoor nodig? Sociale vaardigheden! De kleine opdonder (HitchBOT is zo groot als een kind van zes jaar) is namelijk voor zijn vervoer volledig afhankelijk van mensen. Lopen kan hij niet. Ouwehoeren kan hij echter als de beste.

De heren wetenschappers hopen dat de machine charmant en betrouwbaar genoeg is om diverse ritjes te kunnen scoren. HitchBOT kan een conversatie voeren met zijn weldoeners. Hij spreekt Engels en een klein beetje Frans. Onderweg kan hij zijn levensverhaal vertellen en maakt hij –na toestemming- foto's van de rit. Tevens verhaalt hij van zijn avonturen op Twitter.

Door allerlei LED-lichtjes in zijn porem kan HitchBOT diverse gelaatsuitdrukkingen simuleren. Ook kan hij zijn arm bewegen en de chauffeur een vuurtje voor zijn sigaret aanbieden. De benodigde energie komt van zonnepanelen.

De onderzoekers hopen op deze wijze een beter inzicht te krijgen in de relatie Robot-Mens. Voornamelijk wordt er gekeken of robots in staat zijn om mensen te vertrouwen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoelang de trip gaat duren. "Ik hoop dat landgenoten mij zullen helpen", laat de robot zelf weten.