Kalveren geruimd na verboden middel in veevoer

De eerste runderen van een kalverhouderij in Barneveld zijn dinsdagochtend geruimd. In het veevoer van de kalveren was het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen. Bij drie andere bedrijven in Gelderland wordt het vee ook vernietigd. In totaal gaat het om 2500 besmette kalveren. Dat laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten.

Het vervuilde voer is afkomstig van Van Kats Feed & Food uit het Utrechtse Lopik. Dat bedrijf werd eerder gesloten nadat was gebleken dat veevoer van het bedrijf was vermengd met het verboden middel. Furazolidon is niet toegestaan omdat het kankerverwekkende stoffen bevat. Het middel wordt gebruikt tegen darminfecties.

Het kalfsvlees van de mogelijk besmette dieren is in Nederland verkocht en opgegeten. Consumenten die het vlees hebben gegeten lopen 'geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico', liet de NVWA eerder weten op basis van onderzoek. De autoriteiten van België, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn geïnformeerd, omdat een deel van het vlees daar in winkels terecht is gekomen.