Bandleden Lostprophets hoopten op 'vergissing'

De voormalige bandleden van Lostprophets konden hun oren niet geloven toen ze hoorden dat zanger Ian Watkins pedofiel is. "Hoewel ik niks meer met hem te maken wilde hebben, hoopte ik dat het een vergissing bleek te zijn", zei bassist Stuart Richardson in het BBC-programma Newsbeat. "Hij was onschuldig, dat moest wel."

De 36-jarige Watkins werd in december veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar omdat hij zich onder meer vergreep aan minderjarige fans en een baby probeerde te verkrachten. De overige ex-bandleden van Lostprophets, Lee Gaze, Mike Lewis, Jamie Oliver, Luke Johnson en Richardson, proberen nu een nieuwe start te maken onder de naam No Devotion.

De muzikanten kregen na de arrestatie van Watkins vaak de vraag of ze niks in de gaten hadden gehad. "Hoe kun je zoiets weten?", zegt Gaze. "Wie zou zoiets onthullen aan vijf anderen, die in totaal acht kinderen hebben? Dat doe je niet, want je weet dat je dan ter plekke om het leven wordt gebracht." Richardson begrijpt ergens wel waar de vraag vandaan kwam. "Mensen zijn boos, ze moeten iets hebben om hun woede op te richten."

De mannen hadden wel in de gaten dat Watkins steeds afstandelijker begon te worden in de periode voor het nieuws over zijn misbruik naar buiten kwam. "Hij deed zijn eigen ding", aldus Gaze, die net als zijn bandmaatjes de naam Ian Watkins niet uitspreekt, evenmin als de bandnaam Lostprophets. "Dat werd erger naarmate hij meer drugs gebruikte. Soms waren we in dezelfde stad en zagen we elkaar bijna niet, alsof we niet hetzelfde concert gaven."

No Devotion, dat in Geoff Rickly een nieuwe frontman vond, is inmiddels bezig met zijn debuutalbum. De bandleden, die in Cardiff vorige week hun eerste show gaven, zien hun terugkeer in de muziekwereld als een bevrijding. "Die andere band is verleden tijd", aldus Lewis. "Het is tijd om vooruit te kijken."