Conchita kijkt graag naar Poetin

Conchita Wurst vindt de Russische president Vladimir Poetin geen onaantrekkelijke man. "Verschrikkelijke dingen gebeuren er, onder zijn bewind, met de homo's in Rusland", zegt ze maandag in De Telegraaf. "Maar Poetin zelf, ik vind hem eigenlijk wel een erg aantrekkelijke man. Ik kan dingen scheiden, weet je?"

De Oostenrijkse Wurst, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, is komend weekend te gast in Amsterdam. Zaterdag vaart hij, uiteraard weer verkleed als Conchita Wurst, 'de vrouw met baard', mee op een bood tijdens de Canal Parade en zondag volgt een concert op het Rembrandtplein.

Wat dat betreft is er veel veranderd sinds Conchita twee maanden geleden in Kopenhagen het Eurovisie Songfestival won met haar nummer Rise Like a Phoenix. Ze is gevraagd om volgend jaar de presentatie van het festival op zich te nemen en heeft de afgelopen maanden door heel Europa getoerd. Ze stond al op menig homofeest, met naar eigen zeggen als hoogtepunt een optreden op de London Pride op Trafalgar Square.

"Ik ben er trots op dat iedere homo in de wereld nu weet wie ik ben", gaat Neuwirth verder. Toch is het af en toe wel overweldigend dat ze als internationaal boegbeeld van de gayscene en rolmodel wordt gezien. "Ik maak me ook een beetje zorgen dat ik de verwachtingen niet helemaal kan waarmaken. Ook ik ben niet perfect, maar ik doe wat ik denk dat goed is. Dus als ik niet ieders verwachtingen kan waarmaken... dat is niet mijn fout, ik heb nooit gezegd dat ik de wereld zal veranderen. Maar ik doe wel mijn best."

Daarom is Neuwirth ook zo blij dat hij zich af en toe weer gewoon als Tom Neuwirth kan gedragen. Pruik af, jurk uit, en weer zonder lippenstift en tonnen oogschaduw gewoon even op de bank zitten. "Soms vind ik het heerlijk om weer even Tom te worden, aan het einde van de dag. Dat kan zelfs een opluchting zijn. Net als voor iedereen: thuiskomen, je werkkleding uittrekken en relaxen."