Veiligheidsraad wil humanitair bestand Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zondagnacht opgeroepen tot een 'onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren' in de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. De raad riep de partijen bovendien op zich in te zetten voor een 'duurzaam en volledig gerespecteerd' bestand op basis van de voorstellen van Egypte.

In een zogenoemde voorzittersverklaring betuigt de raad zijn 'ernstige zorg over de verslechtering van de situatie als gevolg van de crisis met betrekking tot Gaza en het verlies van burgerlevens en slachtoffers'. Een dergelijke verklaring is minder dwingen dan een resolutie, maar moet wel door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad worden goedgekeurd.

In het twintig dagen oude conflict zijn volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid meer dan 1030 Palestijnen om het leven gekomen, voor het merendeel burgers. Israël verloor 43 militairen. Ook kwamen volgens het Israëlische leger door raket- en mortierbeschietingen vanuit Gaza twee Israëlische burgers en een Thaise arbeider om het leven.

De Veiligheidsraad roept op tot 'volledige eerbiediging' van het internationaal humanitair recht en stelt dat geëigende maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van burgers te waarborgen en hen te beschermen.