'Wel pistolen voor marechaussees Oekraïne'

De Nederlandse marechaussees en forensische experts in Oekraïne zouden voor hun eigen veiligheid handvuurwapens moeten krijgen. Over die wens wordt door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gesproken met de pro-Russische separatisten.

Uit een brief die het kabinet zondag aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat de gesprekken met de separatisten verlopen via waarnemers van de OVSE. Die arriveerden een dag na de ramp met de MH17 in het gebied.

Met de voorgestelde uitbreiding van de internationale inzet in het gebied zouden de separatisten zaterdag akkoord zijn gegaan. "Ook spreekt de OVSE met de separatisten over de wens tot het dragen van handvuurwapens door Nederlandse functionarissen met het oog op hun persoonlijke veiligheid", zo staat in de brief van het kabinet te lezen.

Het kabinet maakte zondag bekend dat er geen militaire missie naar Oekraïne in zit om de slachtoffers te bergen en hun bezittingen veilig te stellen. Het afdwingen van een militair overwicht is niet realistisch, en militaire aanwezigheid werkt volgens het kabinet internationale escalatie in de hand.

Australië en Maleisië
De pro-Russische separatisten die de dienst uitmaken in het rampgebied van vlucht MH17 hebben ingestemd met de komst van agenten uit het buitenland. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met Australië en Maleisië. Die werken hierbij weer nauw samen met Nederland.

Beide landen maakten eerder zondag de inzet van politiemensen bekend. Van belang daarbij is dat lokale milities aanvankelijk zelf onderzoekers en agenten wilden beschermen, maar uiteindelijk toegaven dat het in het gebied te gevaarlijk is en zij de veiligheid daarom niet kunnen waarborgen. Dat impliceert dat de rebellen akkoord zijn met de meename van handvuurwapens maar dit is nog niet expliciet gemeld.